31 Jul
0

De ketser!

Het idee ontstond onder een verfrissende Italiaanse douche na één van de heerlijke vakantiedagen in Milaan. De zomerstop bleek een perfect moment om terug te blikken, vooruit te kijken en… om te reflecteren. Terwijl de koude waterstralen mijn meest recent gescoorde muggenbulten enigszins doofden, dacht ik na over het onderwerp dat iedere libero schuwt: De Ketser. De ene na de andere passeerde de revue: ze zijn er in alle soorten en maten en gaan hand in hand met het liberoschap.
Tijd voor de confrontatie!

De eerste plaats is uiteraard gereserveerd voor De Classic (1). De bal die tot je eigen afgrijzen het publiek in zeilt of als een vuurpijl tegen het plafond knalt. Eén voordeel: de oorzaak is bijna altijd te vinden in het niet genoeg kantelen van de schouders. Ideaal, een trainbaar probleem!

Next in line is de Mission Impossible (2). De onmogelijke service die eens in de zoveel tijd wordt geproduceerd. Hoe goed je focus ook is en hoe rap je ook beweegt… Deze service is zo hard en precies geplaatst dat iedere poging tot passen een kansloze is. Petje af en een welgemeend applausje voor de serveerder.

Een bijzonder onaangename ketser is De Korte (3). Of je de bal nou compleet verkeerd inschat of dat ie via de netrand loodrecht naar beneden stort, doet er niet toe. Het resultaat is in beide situaties hetzelfde: na een voorwaartse snoekduik lig je plat op je buik als een spartelende vis op het droge.
Vervelend en pijnlijk!

Een andere maar minstens net zo afschuwelijke is De Bal Die Doodvalt (4). Het broertje van nummer drie: door een compleet verkeerd ingeschatte balbaan floatert het gevaarte niet op de gewenste heuphoogte maar op schouderhoogte op je af. Je bent te laat om uit de balbaan te stappen en dus ploft de bal op bijna gênante wijze dood op je bovenlijf.

De ketser, veroorzaakt door een gebrek aan focus (5), overkomt me vaker dan me lief is. ‘Hee, wie is dat op de tribune?’ BEM, doei bal.

Miss Communicatie (6) is de meest pijnlijke in zijn soort. Verreweg de afschuwelijkste uit het assortiment. Door een gebrek aan communicatie valt de bal tussen jou en een medespeler in. Iets wat niet mag gebeuren, want de libero hoort het achterveld in zijn broekzak te hebben. Dat is bij deze blooper duidelijk niet het geval.

De Beauty (7) is by far het beste wat je op het gebied van ketsers kan overkomen. Deze ketser vliegt direct over het net en tot ieders verbazing valt de bal daar op de vloer = punt. Als je moet ketsen, dan maar zo. Zeer functioneel! Maak er alleen niet je handelsmerk van: de libero als topscorer van het team is een ongezonde situatie.

Reacties
Schrijf reactie